logo

Press Mass

Parker

A Parker cég történelme a 19. század végéig nyúl vissza, amikor is (egészen pontosan 1888-ban) egy távírás tanár, George Safford Parker egy újfajta tollat fejlesztett. A találmányt hamarosan szabadalmaztatta, s elkezdte a gyártását is. 1889-től márt ezt a George Parker féle szabadalmat kezdték használni az új toll és tintatovábbító rendszernél. 1892-ben Parker szövetkezett W. F. Palmer biztosítási ügynökkel, s együtt létrehozták a Parker Toll vállalatot. Két évvel később Parker szabadalmaztatott egy új tintatovábbító rendszert (Szerencse Ív), amivel az egyik legjelentősebb gyártó lett a töltőtoll készítés ágazatában. A század végéig további szabadalmaztatásokra is sor került (pl. egybefüggő töltőtoll).

A 20. század elejétől a Parker tollak fokozatosan jelentek meg a világ többi pontján is, elsőként 1903-ban Skandináviában.

Parker tollak sikerének köszönhetően 1918-ra (a háború ellenére) a cég éves bevétele meghaladta az 1 millió márkát. 1933-ban egy új tömlőnélküli mechanizmust mutattak be, a Parker Vacumatic technikát, mely a Parker leghíresebb termékévé vált a következő évtizedben. 1937-ben a vállalat alapítója George Parker elhunyt, de az általa képviselt tollmárka nevét örökké maradandóvá tette.

1941-ben jelent meg a Parker 51 (a cég 51. születésnapja alkalmából), mely minden idők legsikeresebb Parker termékévé vált. A Parker tollak ekkora már világszerte használttá váltak, az egyszerű irodai munkától kezdve egészen a fegverszünetek aláírásáig mindenütt Parkert használtak. 1948-ban dobták piacra a Parker 21-et, mellyel az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező rétegeket célozták meg. A következő évben (1949) már Dél-Afrikában is létesített leányvállalatot a Parker.
Az első golyóstoll 1954-ben készült el, ez nem más mint a ma is gyártott Parker Jotter, melyet Moholyi-Nagy tervezett. 1960-tól több újítás is bevezetésre került: megérkezett a nyomógombos töltőtollak cserélhető betétje. A 60-as, 70-es és 80-as években az alábbi fő Parker típusok jelentek meg:

A Parker 2000-ben teljes arculatváltáson esett át, melynek köszönhetően a fiatalok körében is egyre népszerőbbé váltak a tollak.